NLP-coaching

Wat is NLP?

Op school hebben we praktische zaken zoals geschiedenis, aardrijkskunde en wiskunde geleerd, maar we hebben niet veel geleerd over “hoe we ons goed kunnen voelen” of “hoe we geweldige relaties kunnen opbouwen”. Hiervoor kunnen we NLP-technieken gebruiken.

NLP is een methode die een aantal technieken omvat waarmee je onder andere:

  • leert om beter (effectiever) met jezelf (en andere mensen) te communiceren;
  • ontdekt hoe je overkomt bij anderen en wat de (onbewuste) sturing is achter je handelen en je gedrag;
  • leert hoe je je doelen nog succesvoller kunt bereiken, door gebruik te maken van bv modelleringtechnieken;
  • hoe je anderen hiermee kunt helpen.

NLP is dus een instrument dat je inzicht geeft in je sterke kanten en je gedrag en het stelt je in staat om al je kwaliteiten, inzichten en energie te gebruiken, om doelen te stellen en te bereiken, om effectief te werken en te communiceren!

NLP en coaching

NLP is een zeer efficiënte en prikkelende coaching methode die je al vaak binnen één sessie inzicht geeft in:

  1. hoe je in bepaalde situaties denkt (situaties waar je problemen of conflicten ervaart);
  2. de manier waarop je communiceert (mondeling en door lichaamstaal), en
  3. welk gedrag daarin resulteert (automatisch gedrag).

Iedereen heeft bepaald gedrag en overtuigingen dat hen belemmert en ieder mens zet bepaalde sabotagemechanismen in. Wanneer je inzicht hebt over dit gedrag en zodra je weet wat dit gedrag en de bijbehorende gedachten positief aan je te bieden hadden op het moment dat je deze strategie (onbewust) ontwikkelde, kun je dit gemakkelijk en vaak direct veranderen en loslaten.

De gedachten die ons beperken, de belemmerende gedragspatronen van ons zelf, onze omgeving en onze eigen sabotagemechanismen zijn vaak al gevormd in onze vroege kindertijd. Ze zijn daarom vaak diep verankerd en gebeuren automatisch wanneer we in aanraking komen met een stressvolle situatie. Deze gedachten en dit gedrag zijn vaak het resultaat van wat wij in onze omgeving als kind opgepikt hebben, wat over ons gezegd werd en wat wij als kind dachten nodig te hebben als strategie om te overleven, veilig te zijn, waardering en erkenning te krijgen of om geliefd te zijn.

NLP-coaching_4Wij zijn soms gevangenen van onze gedachten en vergeten dan dat gedachten meestal geen feit zijn, maar eerder een product van wat we in het verleden geleerd hebben.

Met NLP kun je de negatieve gedachten over jezelf en jouw omgeving herprogrammeren zodat je het beste uit jezelf kunt halen.